Τρίτη 3 Μαΐου 2011

50 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

Σημαντική  ερώτηση  προς  την  Διαμαντοπούλου  από  τον  Άρη  Σπηλιωτόπουλο    σχετικά  με  τις  καθυστερήσεις  στους  διορισμούς  νέων  μελών  ΔΕΠ  στα  ΑΕΙ. Το  πρόβλημα  είναι  μεγάλο  και  ήδη  έχει  δημιουργήσει  σημαντικά  κενά  ενώ  ειδικά  για  τις  οικονομικές  σχολές  οι  περιπτώσεις  αγγίζουν  ήδη  τις  50. Τα  ευχολόγια  της  Υπουργού  δεν  μας  έπεισαν  ενώ  εμφανής  ήταν  και  η   αμηχανία  της  προκειμένου  να  δικαιολογήσει  τα  κενά. Ακολουθεί  το  πλήρες  κείμενο  της  ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓO:  ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΥΣ  ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ  ΝΕΩΝ  ΜΕΛΩΝ  ΔΕΠ  ΣΤΑ  ΑΕΙ
Οκτακόσιοι (800) και πλέον αδιόριστοι πανεπιστημιακοί που υπολογίζεται να φθάσουν τους 1.200 ως το τέλος του χρόνου με την ολοκλήρωση προηγούμενων εκλογών, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρεία καθώς τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ παραμένουν σε αναμονή χωρίς καμιά προοπτική αναδρομικής αναγνώρισης ή αποζημίωσης του χρόνου καθυστέρησης λόγω της κωλυσιεργίας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Είναι εμφανές ότι καθυστερείτε αδικαιολόγητα την έκδοση των ΦΕΚ διορισμού τους, υπεκφεύγετε με συνεχείς ασάφειες, και παλινωδίες ενώ ο Υφυπουργός σας κ. Πανάρετος επικαλείται το μνημόνιο για το πάγωμα των διορισμών των νέων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ. Όπως καλά γνωρίζετε ο χρόνος αναμονής φθάνει πλέον μέχρι και τα δύο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι οι εν λόγω πανεπιστημιακοί που επιλέχθηκαν βάσει διαδικασιών προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να πληρώνονται , άλλοι είναι άνεργοι ή εργάζονται σε άσχετες δουλειές οδηγούμενοι με την συμπεριφορά σας σε επιστημονική στασιμότητα και απαξίωση.  Σας θυμίζω, μάλιστα ότι πρόσφατα σε εκδήλωση στους Δελφούς είχατε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι : «Διεθνοποίηση σημαίνει να δώσουμε περισσότερη Ελλάδα στον κόσμο και να ελκύσουμε περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα», και αναρωτιέται κανείς πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό, όταν η μέχρι σήμερα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και δη του κ. Πανάρετου δείχνει το δρόμο της απαξίωσης, και της φυγής από την χώρα προς το εξωτερικό σε όλους τους έλληνες  επιστήμονες. Αίσθηση, επίσης προκάλεσε στην Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, στην πανεπιστημιακή κοινότητα,  η άγνοιά σας σχετικά με τον αριθμό των πανεπιστημιακών που εκκρεμεί ο διορισμός τους και ζητήσατε από τους Πρυτάνεις να σας στείλουν τις σχετικές λίστες, όταν το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είναι αυτό που συγκροτεί την λίστα κατάταξης των διοριστέων όχι όμως σύμφωνα με την ημερομηνία εκλογής που ορίζεται από τις Σχολές, αλλά βάσει της ημερομηνίας άφιξης των αντίστοιχων φακέλων από τις Πρυτανείες στο υπουργείο. Και πραγματικά προκαλεί αίσθηση και καχυποψία το γεγονός ότι δεν αναρτάτε τον τελικό πίνακα  με την σειρά και τον προβλεπόμενο χρόνο διορισμού των εκλεγέντων μελών ΔΕΠ.
Κ. Υπουργέ όλα αυτά δημιουργούν κάθε άλλο παρά κλίμα διαύγειας, αξιοκρατίας, εμπιστοσύνης, και έρχονται να προστεθούν στην διγλωσσία, και την παντελής έλλειψη πολιτικής και σχεδιασμού στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επίσημες  δικαιολογίες όπως ότι παγώνουν όλα τα θέματα του προσωπικού ενόψει κατάρτισης και κατάθεσης νέου νόμου δεν μπορούν να αποτελούν επίσημη πολιτική του Υπουργείου καθώς είναι πρωτοφανές να μην εφαρμόζεται νόμος του κράτους ενόψει κατάρτισης νέου. Επίσης, όπως γνωρίζετε με έγγραφό του ο Υφυπουργός Παιδείας προς το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, ισχυρίζεται ότι και στα μέλη ΔΕΠ ισχύει ο κανόνας 1 προς 5, χωρίς όμως να διευκρινίζει πως η αναλογία αυτή θα εφαρμοστεί, σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας,  σε κάθε ΑΕΙ  ή σε κάθε Τμήμα. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, εάν συμβεί το τελευταίο, ορισμένοι εκλεγέντες Καθηγητές θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια ίσως και δεκαετία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.    Τι προτίθεσθε να κάνετε με τους διορισμούς των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ;
2.    Γιατί υπάρχει διγλωσσία εκ μέρους του Υπουργείου επί του θέματος;
3.    Γιατί δεν αναρτάτε τον πίνακα των νεοεκλεγέντων μελών ΔΕΠ;
4.    Τι πολιτική θα ακολουθήσετε στις κρίσεις και εξελίξεις μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Άρης  Σπηλιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου